L’assalt de Linkedin a la carrera professional

>>>> Noves tendències de formació, relació… 

La xarxa paga 1.500 milions per una empresa de formació en línia i comença a elaborar rànquings d’universitats

MAR GALTÉS Barcelona

Al’edat mitjana el coneixement era a les biblioteques dels monestirs. Després va passar a les universitats, i amb els segles es va democratitzar, però calia continuar buscant-lo a les aules.

Fins que va arribar internet. Ara el coneixement és per tot arreu. I apareixen nous actors a l’escenari. Els tradicionals, les universitats, les escoles de negocis, saben que la docència clàssica està en revisió profunda.com el seu negoci. Aquesta setmana Linkedin, la xarxa social especialitzada en el món professional, amb 300 milions d’usuaris, ha anunciat l’adquisició per 1.500 milions de dòlars de Lynda.com, l’empresa de Silicon Valley especialitzada en formació en línia. Lynda, creada el 1995, és l’empresa més veterana d’un sector en auge. Té una biblioteca de més de 6.300 cursos, i més de 267.000 vídeos tutorials en els quals experts de cada sector transmeten els seus coneixements sobre negoci, tecnologia o arts (vídeo, fotografia, 3D i animació…). A través de la seva segona marca, Video2brain, opera també en castellà, alemany i francès.

Linkedin és una empresa cotitzada que ingressa 2.219 milions de dòlars.

“ Linkedin, igual que Twitter, ja és un lloc d’aprenentatge. A la secció Pulse tothom pot penjar-hi una entrada sobre algun tema que conegui. Amb Lynda potencia encara més el focus en l’aprenentatge sobre negocis ”, explica el professor de màrqueting d’Esade Lluís Martínez Ribas.

Els cursos gratuïts de formació en línia (cursos en línia massius oberts, els anomenats MOOC) van arrencar ara tot just fa cinc anys amb la creació de plataformes com Coursera, però han estat adaptats per la majoria d’universitats del món. El professor de l’Iese Josep Valor assegura que per a una universitat tradicional els MOOC “ no són una amenaça, sinó un avantatge. No donen ingressos però sí coneixement de marca. I ens ajuden a entendre una altra manera d’ensenyar que no coneixíem. La gent no pagarà pel que pot aprendre pel seu compte, així que ens obliga a potenciar els nostres actius, el nostre valor afegit.”

En aquest canvi de paradigma, Linkedin acaba de llançar una altra innovació: ha començat a confeccionar els seus propis rànquings d’universitats. Els rànquings són una informació molt valuosa per als centres, perquè els “ situa al mapa”. El més prestigiós del sector és el del Financial Times, que audita els centres i, a més, enquesta els alumnes i les empreses que els contracten.

La xarxa professional transformarà el món dels estudis i els postgraus

Però ara arriba Linkedin i amb un software afegeix les dades que aporten tots els usuaris – formació i carrera professional – i en treu conclusions. “ Les persones trien els estudis professionals en funció del lloc de treball que volen aconseguir. Ara aquest procés es fa més transparent ” explica Fernando de la Rosa, fundador del centre de formació digital Foxize. De moment només hi ha aquest servei de Linkedin als EUA, al Canadà i al Regne Unit, “ però el moviment demostra les intencions de Linkedin de transformar la tria d’estudis, carreres i postgraus per sempre.

Tots els sectors, tots, es transformen per l’impacte digital ”, afegeix De la Rosa.

“ Caldrà veure com valora aquest rànquing la qualitat i la quantitat ”, apunta el professor Valor. “ I també a quin percentatge de gent representa Linkedin.

No sé si un llop de Wall Street, per exemple, té interès a estar registrat en aquesta xarxa”.

En qualsevol cas, la visió de Linkedin “ passa per dibuixar un mapa global de l’economia del treball: la disponibilitat de talent, les necessitats de les empreses, les habilitats més demanades… per zones geogràfiques, països o ciutats ”, explica Jordi Gili, d’Execus, consultora especialitzada a optimitzar Linkedin com a eina per a les empreses. “ I ara, amb Lynda, et diu: et falta aquesta habilitat ? Adquireix-la amb aquest curs”.

Les universitats també fan servir Linkedin per connectar antics alumnes, per exemple. “ Però ho fan d’una manera poc estructurada. Poques universitats s’esperaven aquest moviment: demostren una falta d’anticipació digital ”, considera De la Rosa. A la societat hiperconnectada tornen a canviar les regles de joc i les fonts de negoci…

 


There is no ads to display, Please add some