Transformació Digital: Reduint la petjada digital amb petites accions

Les oficines sense paper o paperless no seran suficients si tenim en compte que cada email amb arxiu adjunt enviat equival a deixar una bombeta encesa 24 h i altres dades que revela un estudi.

És evident que la digitalització pot proporcionar avantatges significatius en termes d’eficiència, despeses, innovació, seguretat i competitivitat a les empreses, i que en els entorns personals la vida digital ens ofereix més informació i oportunitats per a una vida més plena, més còmoda, entretinguda, que dirien alguns, i accessible, entre altres aspectes. Però la tecnologia també contamina i els estudis més recents ens haurien de posar en alerta.

La transformació digital a escala global té la seva part negativa i una iniciativa d’una empresa privada i digital, com és el banc ING, ens revela a través del programa Benestar Digital un seguit de dades molt interessants sobre què no estem fent bé pel nostre planeta. Aquestes dades científiques tenen el seu origen en diferents universitats, agències mediambientals i empreses tecnològiques d’arreu del món.

Ja sabem que gran part de la població pateix de nomofòbia (o por d’estar un temps sense el seu mòbil) i que la dopamina que genera cada notificació rebuda pels nostres dispositius contribueix a empitjorar l’addicció amb les TIC. Sabem també que la relació tòxica de moltes persones amb les noves tecnologies omple consultes mèdiques amb gent de totes les edats que veuen com l’addicció provoca, entre d’altres, aïllament social, estrès, sedentarisme, depressió, problemes musculars, auditius, lesions neurològiques, etc. Cada cop es destinen més recursos públics i privats a la prevenció i la cura de les persones perquè cada cop és fa un major ús, però què es pot fer pel planeta? Després de tot, és el lloc on  vivim.

Per crear consciència, comparteixo algunes dades que es recullen en aquest programa sobre benestar digital que evidencien la contaminació de la nostra empremta digital. Perquè com afirma Greenpeace, que ens enviem coses a través d’Internet no es fa amb màgia: requereix d’elements tangibles com màquines, cables, circuits, pantalles, servidors, energia, etc. perquè tot funcioni.

  • Es calcula que les nostres cerques a internet emeten anualment fins a 1,3 milions de tones de CO₂, el que equival aproximadament a gairebé 24.000 viatges en avió Madrid-Amsterdam. Font: Leo Hickman per a The Guardian «The Carbon cost of Googling»
  • La petjada de tot el trànsit digital és equivalent al 7% del consum d’electricitat mundial i genera el 2% de les emissions globals de CO₂. Font: Greenpeace. Informe «Clicking Clean» (2017).
  • Cada giga de dades que ens descarreguem consumeix 200 litres d’aigua per refrigerar aquests servidors. ()Centre de Política Ambiental, Imperial College London. «The water footprint of data centers» (2015).
  • Els vídeos que es descarreguen anualment als mòbils de tot el món poden generar un volum d’emissions de CO₂ equivalent al d’Espanya en un any. Font: The Shift Project. «The Climate Crisis. The Unsustainable use of online video» (2019).

I per tractar de reduir, en la mida del que sigui possible a cada persona, els efectes que es recullen al programa Benestar Digital, el propi Greenpeace ofereix alguns consells senzills per reduir la nostra petjada en les activitats digitals:

  • No facis servir l’opció «Respondre a tots» si no és necessari. Els teus correus electrònics contaminen de manera proporcional al nombre de destinataris.
  • Tanca totes les pestanyes que no estiguis utilitzant al teu navegador.
  • Quan escoltis música, pots descarregar-te les teves cançons preferides. El consum offline contamina menys que l’online.
  • Comprimeix els arxius que enviïs per correu electrònic.
  • Desactiva la descàrrega automàtica de vídeos al teu mòbil i l’actualització automàtica d’aplicacions i còpies de seguretat al núvol. Aquest últim és responsable del 10% del consum de dades dels telèfons intel·ligents.

I recordeu, cada una dels centenars d’accions que realitzem diàriament a internet, de forma espontània i gairebé sense ser conscients, té una petjada de carboni. També haver escrit aquest article, haver-lo penjat i compartit a l’Emfobloc. Si anem prenent consciència, contribuirem a reduir – ni que sigui una mica – la gran dimensió d’aquest problema.

NOTA: Article elaborat a partir de la notícia publicada a La Vanguardia el 9 de juliol de 2024: Si Internet fuese un país, sería el sexto más contaminante del mundo, asegura un estudio (lavanguardia.com)

ID de la fotografía: 168588907


There is no ads to display, Please add some