Formació, formació, formació…

I de la importància de la motivació i l’esforç... entrevista a Richard Vaughan,un dels professors d’anglès més coneguts del país: http://www.rac1.org/versio/blog/per-que-ens-costa-tant-aprendre-angles/

————————–

El 60 % de les noves oportunitats d’ocupació seran per als universitaris

Un estudi alerta que els joves amb formació bàsica quedaran relegats

CELESTE LÓPEZ Madrid

Cal estudiar. No hi ha alternativa. Però no n’hi ha prou d’acabar l’ESO. Cal continuar i aconseguir un títol universitari o un de grau superior. És l’única manera de trobar feina en un futur pròxim en què gairebé el 60 % de les oportunitats laborals seran per a treballadors amb alta qualificació, mentre que les opcions per als nivells educatius inferiors seran gairebé inexistents, un 2%.

Així ho indica l’estudi de la Fundació BBVA i l’Institut Valencià d’Investigacions Econòmiques (Ivie) Trajectòria i perspectives de la formació i ocupació dels joves espanyols elaborat pels investigadors Lorenzo Serrano i Ángel Soler. L’estudi analitza els problemes laborals dels joves d’entre 16 i 34 anys durant les tres últimes crisis, el paper de la formació en la seva resolució i les perspectives d’ocupació per a la dècada següent.

Segons aquesta investigació, els joves amb estudis postobligatoris (des de batxillerat i formació professional fins a universitaris) tenen una probabilitat més alta d’estar ocupats, amb un avantatge de 10,7 punts percentuals (fins a 13 en el cas dels universitaris) que els que tenen estudis primaris o secundaris obligatoris. Per això, la rellevància de la qualitat de la formació per a l’ocupabilitat s’accentuarà durant la dècada que ve, un període en què les oportunitats d’ocupació es concentraran en els més qualificats i hi haurà poca feina per als que només completin l’educació obligatòria. En aquest punt, els investigadors adverteixen de la necessitat d’iniciatives públiques i privades molt més potents que les actuals per millorar l’ocupabilitat dels joves escassament qualificats, que s’enfronten a elevats riscos d’exclusió laboral.

Però, a banda de la formació, tenen molt més pes les competències, enteses com destreses i coneixements efectivament adquirits: “ Un bon aprofitament educatiu augmenta la probabilitat d’inserció laboral en 13 punts percentuals addicionals més, tant com tenir estudis superiors ”, assenyala aquest informe.

Els investigadors insisteixen en aquest punt que la qualitat de la formació, fins i tot la superior, és clau per trobar feina.

Així, una part important de la sobrequalificació dels universitaris és aparent perquè en bastants casos les seves competències són menors de les que haurien de posseir pel seu nivell d’estudis: un de cada dos joves teòricament sobrequalificats (ocupats en llocs que no requereixen estudis superiors) tenen un nivell baix o mitjàbaix de competències; en canvi, els que tenen el nivell més alt de competències ocupen llocs de treball adequats i no és habitual que pateixin sobrequalificació, assenyalen.

Acreditar estudis superiors fa augmentar en 13 punts la probabilitat de trobar feina

La dècada que ve els joves tindran més oportunitats de feina per una qüestió demogràfica. Entre el 2013 i el 2025 les previsions de llocs de treball a cobrir (creació neta d’ocupació i jubilacions) van de 7,2 milions en l’escenari pessimista a 9,7 en l’optimista. El 2014 la creació neta d’ocupació ha doblat la previsió mitjana anual en versió optimista i, si es mantingués, “ caldria afegir 1,2 milions addicionals d’oportunitats laborals la dècada vinent, de manera que el total d’oportunitats se situaria en els 10,9 milions ”, diuen.


There is no ads to display, Please add some