La ciberseguretat no fa vacances

5 pel·lícules i sèries sobre hackers i ciberseguretat per conscienciar-nos i entretenir-nos al mateix temps sobre la importància d’un entorn de treball segur.

Inaugurem nova secció a l’Emfobloc amb publicacions adreçades a tot l’equip d’EMFO amb l’objectiu de:

  • conscienciar sobre els problemes més comuns de ciberseguretat;
  • aconseller sobre com actuar en diferents situacions;
  • oferir pautes a seguir per prevenir ciberatacs tant en la vida professional com la personal
  • inspirar-vos amb curiositats i dades interessants d’aquesta disciplina de la ‘Transformació Digital’
  • fer-vos participar, ja que sempre podreu compartir dubtes i aportar coneixement amb la resta de l’equip d’EMFO al final de cada article. Ens agrada molt llegir-vos!

COMENCEM?

En aquesta primera publicació us recomanem 5 pel·lícules i sèries disponibles a les diferents plataformes d’entreteniment i videoclubs online per gaudir i generar consciència dels problemes que deriven dels atacs en ciberseguretat.

Quines d’aquestes pel·lícules o sèries heu vist ja? Recomaneu alguna més? Esperem els vostres comentaris al final d’aquest article.Una proposta curiosa i variada amb els seus tràilers:

#1 Mr. Robot – sèrie (2015) 4 temporades amb molta intriga

Qui no recorda a Rami Malek, l’actor de Bohemian Rapsody que interpretava a Freddie Mercury? Doncs a Mr. Robot el veureu en un paper molt i molt diferent. 

Rami Malek interpreta a Elliot Alderson, un enginyer de ciberseguretat i hacker molt més que brillant, però socialment molt introvertit i per tant molt distant de tot allò que passa fora d’una pantalla. Elliot s’uneix a un grup de hackers anomenat “fsociety” liderat per Mr. Robot (interpretat per Christian Slater) amb l’objectiu d’enderrocar les grans corporacions que controlen el món (conspiracionistes, aquesta sèrie us agradarà!)

A mesura que avanceu en la sèrie, l’Elliot es veu embolicat en una complexa conspiració que involucra poderosos executius, agències governamentals i conflictes personals. Les seves accions desencadenen una sèrie d’esdeveniments que tenen un impacte massiu a la societat i desafien el sistema establert, i tot mitjançant sistemes electrònics; sense gaires cops de puny ni armes.

La sèrie explora temes com la ciberseguretat, el hacktivisme, la privadesa, el poder corporatiu i la influència del control tecnològic en les nostres vides. La trama és plena de girs i revelacions, mantenint l’espectador en suspens i qüestionant la realitat al llarg de la sèrie. Per això és molt bona! Intriga i tecnologia.

Té 4 temporades i la podeu veure sencera a:

Amazon Prime

#2 El Círculo (2017), ètica i ciberseguretat a les xarxes socials

Aquí la trama et donarà molt per reflexionar. L’Emma Watson (Hermione a Harry Potter) es converteix en Mae Holland, que començarà a treballar en una gran organització anomenada “El Círculo”, dirigida per Eamon Bailey (interpretat per Tom Hanks). Un edifici únic al món, una empresa global i molta gent jove treballant en equip en la major xarxa social del planeta.

Aquesta gran empresa tecnològica obsessionada per la connectivitat promou a través d’un software que tot pugui ser compartit (opinions, informació personal i experiències) a través de la seva plataforma. És evident que el funcionament ens recorda molt a les empreses del grup Meta.

La pel·lícula tracta de com l’obsessió per la tecnologia i la connectivitat poden tenir repercussions negatives en la privadesa i la llibertat individual. Mae es converteix en una figura clau en el debat sobre la responsabilitat de les grans corporacions tecnològiques i l’impacte de les seves innovacions a la societat. Hi ha un debat ètic importantíssim! Fins a quin punt estaríeu disposats a compartir la vostra vida? L’esteu compartint actualment en les vostres xarxes socials?

La podeu veure, i de fet, us la recomano moltíssim, a:

  • Movistar+
  • Rakuten Tv i Apple Tv (de lloguer)

#3 La Red (1995) un èxit de Sandra Bullock dels 90

Aquesta és un clàssic, els que ja tenim uns anys l’hem vist moltes vegades a la televisió i ara es pot tornar a veure gràcies a les plataformes de streaming. No va guanyar premis com els Oscars, però sens dubte va tenir un gran impacte cultural en la seva època. Què faries tu, al 1995, si esborren la teva identitat del sistema i no existissis a cap base de dades? Ni banc ni diners, ni passaport o DNI, targeta sanitària, res de res…

Sandra Bullock és Angela Bennett, una programadora informàtica solitària (de la informàtica d’aquells anys, la dels disquettes). Quan descobreix un complot cibernètic, es converteix en blanc d’una organització criminal que vol eliminar-la i esborrar-ne la identitat digital. Angela ha d’utilitzar les seves habilitats tecnològiques per lluitar contra els hackers i desemmascarar la conspiració.

La pel·lícula destaca els perills de la dependència de la tecnologia i la importància de la ciberseguretat en un món interconnectat tot i estar feta en els anys 90.

La podeu veure a:

  • Prime i Apple TV (en lloguer)

#4 Millenium: los Hombres que no amaban a las mujeres (2009)

Lisbeth Salander, 24 anys i hacker experta i amb un passat molt traumàtic és, juntament amb Daniel Craig (el nostre estimat James Bond que aquest cop farà de periodista), la protagonista d’un un thriller amb molta intriga que posa de manifest els perills de la nostra societat híper connectada i posa en valor la importància de la privacitat i la seguretat en línia.

Aquesta pel·lícula és una adaptació de la versió sueca i del primer dels llibres del famós autor Stieg Larsson, que es va convertir en una icona literària del gènere i que val molt la pena llegir.

La trama es desenvolupa quan Blomkvist (el periodista, Daniel Craig) és contractat per Henrik Vanger, un magnat de la indústria, per investigar la desaparició de la seva neboda, Harriet Vanger, ocorreguda fa molts anys. A mesura que Blomkvist s’endinsa en el misteri, s’uneix a Salander (la hacker experta en ciberseguretat), per resoldre el cas. Junts, descobreixen una xarxa complexa de secrets, corrupció i violència que amaga la veritat darrere de la desaparició de Harriet.

La podeu veure a:

  • Prime, Rakuten TV i Apple TV (en lloguer)

#5 Pulse (2006), fantasmes que et ciberataquen i que fan por

Kristen Bell, la protagonista de comèdies com “Malas Madres” o la sèrie “The Good Place” és en aquesta pel·lícula una estudiant universitària que es veu immersa en una aterradora situació relacionada amb la ciberseguretat, esperits del més enllà, dispositius hackejats i ensurts un darrera l’altre.

La Mattie (Kristen Bell) comença a rebre missatges d’un amic que s’ha suïcidat recentment. Aviat descobreix que l’amic té una forma de comunicar-se des del més enllà a través d’Internet i que d’aquesta manera, ha obert una perillosa porta per als esperits malèvols que fan molta por

En aquest thriller de terror, s’exploren els perills de la tecnologia i com la dependència d’Internet pot conduir a conseqüències aterridores quan qui et hackeja és algú sobrenatural.

En definitiva, perills ocults a la xarxa, interrogants sobre la privadesa i seguretat en l’era digital, la vulnerabilitat i la dependència dels mitjans digitals i ensurts que us faran saltar del sofà en una pel·lícula originalment japonesa i adaptada al cine americà.

La podeu veure a:

  • HBO Max
  • Rakuten Tv i Apple TV (de lloguer)

Heu vist ja alguna d’aquestes recomanacions? Qui s’anima a compartir alguna proposta més?

Esperem els vostres comentaris!


There is no ads to display, Please add some