Resultats de l’Enquesta de Ciberseguretat 2023: què es pot aprendre?

Mitjançant una enquesta centrada en la ciberseguretat, hem recollit 100 respostes de membres del Mollet HUB, incloent-hi emprenedors, empreses i altres usuaris. El nostre propòsit és presentar els resultats d’aquesta enquesta per conscienciar l’equip sobre les oportunitats de millora en la prevenció de ciberatacs i incidents.

En relació amb l’enquesta, es van crear els següents materials.

  • Una enquesta feta amb Ms Forms.
  • Un microsite amb consells pràctics.
  • 8 fitxes per aprofundir en determinades TIC i dispositius, integrades en el microsite.

Es tracta d’una campanya relacionada amb el programa AODL de Transformació Digital i Ciberseguretat per la promoció de bones pràctiques en la prevenció de riscos TIC.

L’objectiu es conèixer la realitat digital dels emprenedors i empreses que assessorem al Mollet HUB per tenir una fotografia real de les mancances en ciberseguretat i establir així futures accions i formacions a mida.

Perquè a mesura que augmenta la dependència de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC), també creix l’exposició a possibles incidents i ciberincidents. És imprescindible sensibilitzar i prendre mesures preventives, així com difondre el coneixement dins de la nostra comunitat.

El 100% utilitza més d’un dispositiu.

Cada enquestat fa servir diversos aparells: ordinadors portàtils o de sobretaula, juntament amb tauletes o smartphones. És clau que cada dispositiu tingui un sistema d’accés únic per reforçar la seguretat i mantenir-los actualitzats amb les llicències adequades. A més, és important conèixer a fons cada sistema i les seves aplicacions per evitar vulnerabilitats.

El 12% no té una llicència antivirus instal·lada.

És preocupant veure que aquest 12% dels enquestats admet no disposar de cap llicència antivirus ni mostrar interès a adquirir-ne una. Aquesta absència de protecció implica diversos riscos greus. En primer lloc, augmenta considerablement la vulnerabilitat dels seus dispositius davant d’amenaces i incidents, posant en perill no només la informació emmagatzemada sinó també la continuïtat de les seves operacions. A més, la manca d’un antivirus pot tenir repercussions econòmiques, amb despeses inesperades per recuperar dades perdudes o fins i tot confrontacions legals a causa de la pèrdua d’informació sensible. És essencial destacar la importància d’una protecció antivirus efectiva i educar sobre els riscos que comporta no disposar-ne.

Sense còpies de seguretat, així treballa el 15%.

La manca de còpies de seguretat en aquest 15% dels enquestats representa una preocupació per diversos motius crítics. En primer lloc, la pèrdua irreversible de dades és un risc evident, ja que sense còpies, incidents com errors del sistema o atacs poden resultar en la desaparició completa de la informació. A més, aquesta pràctica també pot causar una interrupció significativa de les operacions comercials, amb conseqüències negatives per a la productivitat i les relacions amb clients i proveïdors.

És crucial subratllar la importància crítica de realitzar còpies de seguretat regulars com a mesura de protecció fonamental per a la salvaguarda de la informació i la continuïtat de les operacions.

Manca de renovació de contrasenyes en 4 de cada 10 enquestats.

La manca de renovació freqüent de contrasenyes en aquest 41% dels enquestats comporta riscos significatius. Les contrasenyes antigues són més vulnerables a atacs de força bruta o de diccionari, augmentant la probabilitat d’intents d’adivinació per part de hackers. Si una contrasenya és compromesa i no es canvia, s’amplia el temps d’accés no autoritzat al sistema, elevant el perill de filtracions i pèrdua de la informació protegida per aquesta contrasenya.

Renovar les contrasenyes de manera regular és fonamental per mantenir la seguretat de les dades i minimitzar el risc d’accés no autoritzat.

El 60% treballa sense cap mena de formació en ciberseguretat.

La manca de formació en ciberseguretat en aquest 60% dels enquestats és preocupant i pot exposar-los a riscos significatius. És crucial adquirir coneixements en aquest àmbit per protegir-se adequadament. Aprofitar recursos com cursos de l’Administració Pública, formacions dels proveïdors de seguretat i coneixement detallat de les aplicacions de l’empresa o centre de treball són aspectes clau. La preparació en aquest àmbit és essencial per enfrontar les amenaces.

L’enquesta sobre ciberseguretat ha estat una eina clau per aprofundir en el coneixement dels usuaris i el seu comportament respecte a la protecció digital. Ha permès identificar tendències preocupants, com la manca de formació en ciberseguretat en un ampli percentatge dels enquestats, així com pràctiques de risc com la falta de renovació freqüent de contrasenyes o la falta de còpies de seguretat entre d’altres aspectes.

Aquesta recopilació de dades és fonamental per a l’avaluació i millora de les estratègies de seguretat digital i proposar nous assessoraments i formacions en aquest 2024. En definitiva, l’enquesta ha estat una eina valuosa per a l’aprenentatge i la millora continua en la promoció de la ciberseguretat entre els usuaris del Mollet HUB que volem compartir amb la resta de l’equip d’EMFO.

I recordeu,

Que en un món cada cop més connectat, la ciberseguretat és clau. Tenir informació de com fer-ho és la millor defensa.


There is no ads to display, Please add some